BOLLINGER Grande Année Rosé 2005 (0,75l)

La Grande Année Rosé v sobě snoubí jedinečnost ročníkového vína s červeným vínem pocházejícím z jediné vinice legendárního regionu Côte aux Enfants. U Bollinger se pouze hrozny té nejlepší kvality mohou stát ročníkovým vínem a právě rok 2005 toto hledisko splňoval a umožnil tak odhalit velmi elegantní víno s květinovým aromatem. V Champagne vyrábět takto jakostní víno je velkou výzvou, jež vytváří vzácnost toho nejčistšího stylu Bollinger.


  • Skladem
3 270 Kč
Kategorie: Bollinger
Velikost lahve: 0,75l
Obsah cukru: Brut
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Ročník: 2005
 

La Grande Année Rosé v sobě snoubí jedinečnost ročníkového vína s červeným vínem pocházejícím z jediné vinice legendárního regionu Côte aux Enfants. U Bollinger se pouze hrozny té nejlepší kvality mohou stát ročníkovým vínem a právě rok 2005 toto hledisko splňoval a umožnil tak odhalit velmi elegantní víno s květinovým aromatem. V Champagne vyrábět takto jakostní víno je velkou výzvou, jež vytváří vzácnost toho nejčistšího stylu Bollinger.

 

Složení

Hrozny pocházející z 95 % vinic Grands Crus a 5 % Premiers Crus

  • 72 % Pinot Noir (Aÿ a Verzenay)
  • 28 % Chardonnay (Avize, Chouilly sur Mesnil-sur-Oger)
  • 5 % nešumivého červeného vína z Côte aux Enfants. 

 

Doba zrání ve sklepích je u tohoto vína 2krát delší, než stanovují normy

Dosáž: 7 g/l

Lososová barva s oranžovými odlesky

Vůně čerstvého chleba, perníku a vanilky doplněná o dřevnaté a květinové tóny.

V ústech můžeme cítit pomerančový květ, citrónovou kůru a jemné známky červeného rybízu.

 

Toto víno se dokonale hodí k exotické či orientální kuchyni. Také skvěle doplní chuť kachny, křepelky, či perličky a bude znamenitým společníkem pro Crumble z rebarbory či červeného ovoce.

Aby mohl jeho osobitý styl, buket a aroma v něm obsažená vyniknout, doporučujeme toto víno podávat o teplotě mezi 8 až 10°C. Toto víno si můžete užít již nyní, či ho nechat ještě chvíli dozrát ve sklepích.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70% uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Pinot meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60%). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70%) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampašké získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.

 
Nacházíte se na stránkách s prodejem alkoholických nápojů. Pokračováním v prohlížení potvrzujete, že vám již bylo 18 let. Tyto stránky používají soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.